Akademya Dergisi, III. Dönem, 2. Sayı Çıktı!

Akademya’dan…

Akademya III. Dönem ikinci sayımızla karşınızdayız. Dergimizin yayına hazırlık çalışmaları sürerken, Editörümüz Hayreddin Soykan’ın, 28 Şubat döneminde hakkında açılan bir dava sebebiyle bir hukuk cinayeti işlenerek tutuklanması (teferruatı dergimizin son sayfalarında) ile Akademya ekibi olarak, onun bıraktığı boşluğu doldurmaya gayret ettik.

Bu sayımızda, geçen yıl Üsküdar Belediyesi ile ortak düzenlediğimiz “Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu”nun tebliğlerine de yer verdik.

Kazım Albayrak’ın “Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu Açılış Konuşması”, Kenan Durdu’nun “Necip Fazıl Sanatta ve Edebiyatta Yeni Ne Getirdi?”, Gülçin Şenel’in “Büyük Doğu-İbda’da Bir Fikir Olarak Kadın”, Büşra Gün’ün “İbda Külliyatı’nda Simya”, Fatma Aslıhan Doğan’ın “Büyük Doğu’da Şifa”, Elçin Esin’in “Büyük Doğu’da İçtihad ve Mezhepler” başlıklı tebliğleri, dergimizin ilk sayfalarında yer aldı…

Geçtiğimiz yıl Yazarlar Birliği’nde düzenlediğimiz bir programda, Salih Mirzabeyoğlu’nun “Tilki Günlüğü” eseri üzerine yoğun katılımlı bir konferans-seminer veren Ahmed Berkî’nin “Kırk Hadis” çalışmasına da bu sayımızda yer verdik.

Akademya’nın yeni ve genç yazarı Kadir Özsöz, “Medeniyet Süreci” başlıklı makalesi ile aramıza katıldı. Aynı zamanda Akademder’in düzenlediği “İslâm Rönesansı” başlıklı Makale Yarışması’nın da birincisi oldu. Kitaplık çapta hazırladığı çalışmasının çok yakında yayınlanacağının da müjdesini verelim.

Sedat Bulut bu sayımızda iki ayrı makalesi ile yer aldı. “Ölüm İmparatorluğu-Rockefeller Ailesi” ve “Selçuklu Devleti ve İmam-ı Gazâlî”…

Çankırı Karatekin Üniversitesi, Tarih Bölümü-Yakın Çağ Yüksek Lisans Öğrencisi Selim Göbüto, “Ahmed Cevdet Paşanın Kısa Biyografisi” başlıklı makalesi ile dergimizde.

Hülya Uyar, “Hatırlama, Unutma ve Kanonlaşma Üzerine” başlıklı bir makale kaleme aldı.

29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi olan Türkmenistanlı yazarımız Merdan Hanıyev, “Türkmenlerin Sûfî ve Filozof Şairi Mahtumkulu Firakî” başlıklı makalesi ile aramıza katıldı.

Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde İslam Ekonomisi ve Finansı alanında yüksek lisans yapmakta olan Mesut Menderes Karaboğa, Akademya’nın bu sayısı için “Ahlâk ve İktisat”ı yazdı.

“Dünden Bugüne “Almanya’daki Türkler” başlıklı makalesi ile Meryem Kılıç da dergimize katılan yeni isimlerden. Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümünde yüksek lisans eğitimine devam eden Meryem Kılıç, aynı zamanda AK Parti Dış İlişkiler’de görevli ve Üsküdar Gençlik Meclisi’nde proje hazırlama ve yürütme çalışmalarında bulunuyor.

“Türkiye’de Heba Edilmiş Kütüphâneler” başlıklı araştırma yazısı ile yeni bir imza dergimizin bu sayısında yer alıyor: Emin Metin…

Geçen sayımızda başlattığımız Kitabiyat bölümümüzde, Mustafa Gültekin, Salih Mirzabeyoğlu’nun “Dil ve Anlayış” isimli eserini tanıtıyor. İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi öğrencisi Yadigâr Bayraktar ise Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” isimli eserini inceliyor.

Bu sayıda “Hayreddin Soykan’a Özgürlük” başlıklı bir dosyamız var. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin basın açıklamalarına ve medyada yer alan haberlere yer verdiğimiz dosyada, Genel Yayın Yönetmenimiz Hayreddin Soykan’ın uğradığı hukuk cinayetini gözler önüne sermeye çalıştık.

İbda Külliyatı’nın fihristlerini yayınlamaya devam ediyoruz. Bu sayıda Ali Nacar’ın hazırladığı, “Madde Nedir-Maddenin Kritiği” eserinin fihristine yer verdik.

Arka iç kapağımızda, Akademder’in düzenlediği “Yürüyen Büyük Doğu Resim ve İllüstrasyon” yarışmasında “özel ödül” kazanan Mustafa Serhat Cantürk’ün “Üstad” isimli çalışmasına yer alıyor.

Arka kapağımızı her zaman olduğu gibi ressamımız Rukiye Şenel hazırladı.

Yeni sayımızda buluşmak üzere…

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz!