Akademya Kitap Tanıtım-Kritik Yazısı Formatı

Bir yazar adayı, hattâ az-çok tecrübeli birçok yazar için de işin en zor yanı, başlamaktır. “Başlamak, bitirmenin yarısıdır” sözünü hepimiz duymuşuzdur. Bir kez başlayınca gerisi gelecektir aslında ama acaba nereden başlamalı? Biz buna -özellikle ilk defa yazacakların çok işine yarayacak- mütevazı bir çözüm teklifi geliştirdiğimize inanıyoruz. Defalarca denediğimiz ve her defasında başarıyla neticelendirdiğimiz bir çözüm. Öyle ki, ilk kez yazacak acemi bir lise öğrencisinin de, birçok makaleye imza atmış tecrübeli bir yazarın da, elbette herkes kendi fikir, ilim, sanat seviyesine göre, kolayca yazabildiğine şâhid olduğumuz, deneyip de yazamayan bir arkadaşımıza hiç rastlamadığımız bir çıkış yolu: Kitab Tanıtım-Kritik Yazısı Formatı. Yayınlanması için bize göndereceğiniz yazınız neden bir kitab tanıtım-kritik yazısı olmasın. İşlenecek eserin de ya klâsik ya kaliteli veyahud da herkes için çok faydalı bir eser olması gerekiyor elbette.

KİTAB TANITIM-KRİTİK YAZISININ BAŞLIĞI

Yazar:
Eserin Adı:
Eserin Alt Başlığı (varsa):
Kaç Cilt (varsa):
Tercüman (varsa):
Kaçıncı Basım (varsa):
Yayınevi:
Yayın Yeri:
Yayın Yılı:
Sayfa Sayısı:

YAZAR (yazarın adı yazılır) KİMDİR?

Yazarın hayat hikâyesi (doğum-ölüm tarihi, doğduğu, yaşadığı ve öldüğü yer, aldığı eğitim, hayatının belli başlı safhaları ve dönüm noktaları, yaptığı işler yahud yürüttüğü görevler gibi önemli bilgiler –mümkünse tarihleri ile birlikte- mutlaka verilir), kısaca fikirleri, etkilendiği ve etkilediği insanlar, yazdığı eserler (hiç eksiksiz “yanyana” sıralanır, varsa eserlerin yayın yılları hemen yanında parantez içinde verilir) bu bölümde sunulur.

ESERİN İÇİNDEKİLER

Kitabın “içindekiler” kısmı -şayet çok uzun değilse- aynen ve “yanyana” sıralanır. Şayet içindekiler kısmı çok uzunsa, sadece bölüm başlıkları ve belli önemli alt başlıklar verilir; bu durumda içindekiler kısmının özetlendiği mutlaka belirtilir. Bu bölümde yorum ve değerlendirme yapmaktan kaçınılarak sadece kuru malûmat verilir.

ESERİN KONUSU

Kitabta işlenen konular, kitabtaki sırası ile ve tanıtımcının kendi kelimeleriyle özetlenir. Yine bu bölümde de yorum ve değerlendirme yapmaktan kaçınılarak sadece kuru malûmat verilir.

ESERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Elimizden geldiği kadarıyla ve fikrî altyapımızın müsaade ettiği ölçüde, yâni kendimizi burada sıralanan her unsurun hakkını vermek zorunda hissetmeden; eser ve muhtevâsıyla ilgili yorum ve değerlendirmeler bu kısımda yapılır. Bu eseri okumak ne kazandırır, eserde dile getirilen tez veya tesbitlerin hem kendi dünya  görüşümüz hem eserin ilgili olduğu fikrî akım veya ilmî disiplin ve hem de genel okuyucu için önemi, eserin hatırlattıkları, mümkünse yazarın bu eseriyle diğer eserlerinin karşılaştırılması, yazarın dünya görüşü ve bu eserdeki amacı, eserin çağına veya çağdaşlarına veya kendisinden sonrakilere tesiri, yazarın hem dünya görüşü hem de eserde dile getirdiği tezler bakımından etkilendiği şahıs veya akım veya kaynaklar, tüm bunlar anlatılırken eserde öne çıkan tesbitlerin “tam da ilgili olduğu yerde” kısaca iktibas edilerek (her iktibasta sayfa numarası mutlaka verilir) yorumlanıp değerlendirilmesi bu bölümde gerçekleştirilip takdim edilir. Tüm bu bahislerin “alt başlıklar” hâlinde işlenmesi tercih sebebidir.

ESERDEN FRAGMANLAR

Eserin farklı sayfalarından kısa veya uzun iktibaslar yapılır (her iktibasta sayfa numarası mutlaka verilir), belli bir iktibas bölümü içerisinde şayet atlanan yerler olursa (…) işareti ile gösterilir.

FAYDALANILAN KAYNAKLAR

Tanıtım-kritik yazısı hazırlanırken faydalanılan kaynaklar tam künyeleri ile birlikte verilir (yazar adı, eser adı ve alt başlığı, varsa tercüman, varsa kaçıncı basım, yayınevi, yayın yeri ve yılı). Şayet internet kaynaklarından da yararlanılmışsa, internet adresinin yanına parantez açılarak hangi tarihte sözkonusu internet sayfasına bakılmışsa “gün-ay-yıl” olarak tarihi verilir. Kaynak olarak basılı kitablar elbette tercih sebebi olmakla birlikte, şayet internet kaynakları kullanılacaksa, aşağıdaki arama sayfaları tarafından kolaylıkla erişilebilecek akademik metinlerden yararlanılması öncelikle tavsiye edilir:

Google Akademik
http://scholar.google.com.tr/

Ulusal Tez Merkezi
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/

DergiPark Akademik
https://dergipark.org.tr/tr/

YAZAMASAK BİLE DERLEYEBİLİRİZ

Bir gerekçeyle makale veya tanıtım yazmaya çekiniyor, fakat bu KURTULUŞ mücadelesinde mutlaka ve hemen işin bir ucundan tutmak istiyorsak, bizim bir teklifimiz daha var: Araştırmacıların, yazarların ve tüm okuyucuların müthiş istifade edeceği TEMATİK derlemeler yapmak.

Büyük Doğu-İBDA külliyatından belli bir eseri (zamanla diğer eserleri) tarayarak; fikir, ilim, sanat çerçevesinde ANAHTAR kavramlar, şahsiyetler, meseleler belirleyip, o BAŞLIK altına konulabilecek önemli pasajları derleyebilirsiniz. Biz de müteşekkir olup zevkle yayınlarız.

Meselâ, “İdeolocya Örgüsü’nde Medine, Sivil, Medeniyet”, “Büyük Muztaribler’de Nietzsche”, “Tanrı Kulundan Dinlediklerim’de Kültür-İrfan” vs gibi bir başlık belirleyip, imlâya ve noktalamalara TAM sadakatle, önemli gördüğünüz pasajları yazıp, sayfa numaralarını da belirtip bize iletebilirsiniz.

Makale yazım formatımız için bakınız:

Akademya Makale Esas ve Usulleri

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz!

İlginizi Çekebilir