MÜJDELERİN MÜJDESİ
“Mim Mim’in Hikâyesi”
Salih Mirzabeyoğlu‘nun tek hikâye kitabı… İsmini, Üstad Necib Fazıl‘ın 10 Haziran 1979 tarihinde Ortadoğu gazetesinde yayınlanan yazısından alıyor. Bu yazı, Üstad‘ın Akıncı Güç dergisinin ilk sayısını görmesini ve bu çıkıştan duyduğu sevinci anlatıyor, “MÜJDELERİN MÜJDESİ” başlıklı yazı şöyle bitiyor:
– «15 yıllık oluşunun harcı içinde alın terim, hummalı nefesim ve olanca kımıldama gücüm yatan “Milli Türk Talebe Birliği”nin nihayet ölü kalıplar içinde donduruluşu, tek ümit halinde yöneldiğim Ülkücü gençliğin de henüz ruh adalelerine büyük vecd ve tefekkür cereyanını vermeye henüz fırsat bulunmayışı önünde, bu, en beklenmedik yerden kendi kendisine yükselen ses, bana müjdelerin müjdesini getirdi:
Onlar benim ardımdan gelmeyecek, ben onların arkasından koşacağım!»
İşte, hikâye kitabı olarak Müjdelerin Müjdesi’nin ilk basımı, yukarıdaki yazının duygusu içinde, 1982 yılında yapılıyor. Bu basımda yer alan hikâyelerinde Mirzabeyoğlu, Üstad‘la tanışmasına ve ilk görüşmelerine dair izlenimler yanında, 1982 anayasasının reddi ve bu reddiye çevresinde gelişen bazı politik göndermelere yer veriyor.
Kitabın 2004 yılında yapılan ikinci baskısında ise, bu ilk baskıda yer alan hikâyeler korunmakla birlikte, Mirzabeyoğlu‘nun bu arada çeşitli dergilerde yayınlanmış hikâyelerine de yer veriliyor. Bunlardan biraz söz edelim:
“Suda Boğulan Balık” (1988 Karar dergisi): Bir gazete haberinden, bir sosyal hikâyeden yola çıkarak evlenme, boşanma, geçimsizlik gibi motifler çevresinde gelişen bir hikâye…
“Bir Adam, Bir Kadın, Bir At” (1998 Akademya dergisi): Realden ideale kadın erkek karşılaşması, Tarkovski‘nin fikirleri çevresinde ele alınıyor ve çok ilginç gelişiyor…
“Küşte” (1994 Taraf dergisi): Küşte (öldürülmüş, maktül)… Tarihlerde Makbul İbrahim Paşa olarak geçen, aktüel tanımıyla “Pargalı İbrahim“in hikâyesi…
Kitabın son bölümündeki kısa hikâyelerde ise Nazilli’de bulunan bir cinci hocanın -bu sefer şarlatan olmayan bir hoca- Salih Mirzabeyoğlu‘nu hiç tanımadan, sadece ana adı ve baba adı ile ön adını alarak O’nun hakkında söylediği ilginç sözler yer alıyor…
25 Aralık 2011
Kaynak: S.G. “İBDA Külliyatı / Salih Mirzabeyoğlu’nun Eserlerine Giriş Mahiyetinde Denemeler” ismiyle 2015 yılında Akademya tarafından basılmış ve bir süre sonra tükenmiş bir eserden kamuoyunun istifâdesi amacıyla yapılmış iktibaslardır. Eser, Türkiye’nin en çok takib edilen forum sitesinde İBDA Külliyatını tanıtma gâyesiyle 2011-2014 yılları arasında kaleme alınmış denemelerden oluşmaktadır.