İBDA KÜLLİYATI ÜZERİNE DENEMELER – 33 (Adımlar)

ADIMLAR

1984’den 1996’ya”

I –

Salih Mirzabeyoğlu‘nun “1984’den 1996’ya” alt başlığını taşıyan kitabı… Bu yıllar arasında, çeşitli kesimlerden kendisiyle yapılmış röportajlara yer veriyor.

Misâl: Bütün Yönleriyle Kürt Meselesi…

Diğerleri:

– Misyonum ve Meseleler Etrafında,

– “Gölgeler” Romanım Hakkında,

– Gençliğin İslâma İlgisinin Sebepleri,

– Sohbet,

– Şiir Hakkında,

– Körfez Krizi,

– “Panik Operasyonu” – Necip Fazıl’ı Anma,

– Körfez Savaşının Ardından,

– Seçim, İbda Yapısı, Dünyadaki Son Gelişmeler,

– Hâkimiyet Kimindir?,

– Genel Değerlendirme,

– Kemalizm’in Son Demleri…

22 Aralık 2011

II –

Salih Mirzabeyoğlu ile yapılan röportajların yer aldığı kitab… Ondan bir bölüm:

«DEDİ— Bize ne tavsiye ediyorsunuz?

DEDİM [S.M.] — Tavsiye filân etmiyorum, istiyorum!.. İslâm inkılâbı bir çeşit “aydınlar aristokrasisi”dir… Bu sınıfı temin, bunun önderliği, bu zemini teminin siyaseti… Gaye, esas, usûl, hedef buna nisbetle!.. Küfür yobazlarını, din yobazlarını tasfiye gayesine bağlı bir hareket… Benden isteneni istiyorum: Muazzam bir kadro… Sizin en büyük rolünüz şu: Gençlik, toplumda maya tutturan dinamik kısımdır… Bunun çok büyük bir kısmını hayat yutar; sonra arkadan gelen gençliğin itici gücü… İşin ideali, pörsümeden hep genç kalmak, kalabilmek ve hayatını davasına nisbetle tanzim etmek… Çevreye şöyle bir bakın: Yaşı 30’u bulan adamların çoğunda dava, hayat sofrasındaki tuzluk gibidir… Çilesiz, rizikosuz, çöpten tatminler!.. İmân, dünyalık telâşe sofrasının tuzluğu gibi değil ki!.. İmân için yaşamak lâzım!.. Bu nasıl bir mükellefiyettir?.. Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’nden söyleyeyim: Şehitlik şuuru… Bu nimetten kaçınıcı bir tavırla imân davası olmaz… Dikkat edin: Herkesin gûya iyi niyetle, “o da çalışıyor, bu da çalışıyor!” diye birbirine avans vermesi, kendisini riziko getirecek bir tertibten sıyırmak içindir… Nemelâzımcı da, ahmak da, bu başıbozukluk zeminine bayılır… Böyle bir zeminde tezahür eden heyecan da, futbol seyircisinin “bizim takım” ruhiyatından farklı değildir… “İslâm’a muhatab anlayış”ı temsil eden bir ideolocyaya bağlı, gerektiği yerde gerekeni yapacak insanlar; bu lâzım… Bizim, insanları rahatsız edici bir tarafımız var: Sahte dengeleri, çerezlik doyumları, ucuz tesellilerini yıkıyoruz… Çoğu, bizim haklı olduğumuzu bile bile kaçıyor; kaçışını mazur göstermek için de, muhalif olmak için mazeret tedariki gibi hâllere düşüyor… Bu tesbitler çerçevesinde siz, kendinize âit iltifatları görebilirsiniz…» [*]

Salih Mirzabeyoğlu, Adımlar – 1984’den 1996’ya, İBDA Yay., İstanbul 1997, s. 45-46.

13 Mayıs 2012

Kaynak: S.G. “İBDA Külliyatı / Salih Mirzabeyoğlu’nun Eserlerine Giriş Mahiyetinde Denemeler” ismiyle 2015 yılında Akademya tarafından basılmış ve bir süre sonra tükenmiş bir eserden kamuoyunun istifâdesi amacıyla yapılmış iktibaslardır. Eser, Türkiye’nin en çok takib edilen forum sitesinde İBDA Külliyatını tanıtma gâyesiyle 2011-2014 yılları arasında kaleme alınmış denemelerden oluşmaktadır.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR