III. Dönem 3. Sayı Çıktı!

Yepyeni bir sayı ile karşınızdayız. Akademya, aramızda Hayreddin Soykan olmadan ikinci sayısını çıkarıyor. Hatamız olduysa baştan affola…

İBDA Mimarı Salih Mirzabeyoğlu’nun şu sözü ile başlayalım:
– “Düşünme ve anlamaya çalışmanın işbölümü olamayacağı, bunun herkese âit bir iş olduğunu anlatmak gibi bir gariplik içindeyim. Yaygınlaştırmaya çalıştığımız fikre, yaygınlaştırmaya hizmet eden talib değil. Ne Feci! İçimizde görünen, bize, dışımızdakinden daha uzak ve habersiz!”

Bu çerçevede bilhassa gençlerin yazmasına, konuşmasına, kendini ifade etmesine imkân vermeye gayret eden Akademya’nın üçüncü döneminin üçüncü sayısı da, yine genç kalemlerin ağırlıkta olduğu bir sayı oldu.

Büşra Gün’ün “Çoklu Evrenler Vesilesiyle Mutlak Fikir Arayışı” başlıklı makalesi, Elçin Esin’in hiçbir yorum katmadan incelediği, “İbn Rüşd’ün Tehafüt Et Tehafüt Adlı Eserine Kısa bir Bakış” isimli akademik makalesi, Yılmaz Aksu’nun “Dostoyevski’nin Piyano Cıvatası” isimli makalesi dergimizin sayfaları arasında yerini aldı.

Kadim yazarımız Kenan Durdu, “Anna G. Dostoyevski’nin Hatıratı” başlıklı, daha önce Rusça’dan tercüme ettiği eser hakkında bir makale kaleme aldı. Kadir Özsöz, geçen sayıdan devam eden akademik çalışması “Medeniyet Süreci: Semantik Öykü” başlıklı makalesi ile aramızda. Melih Oktay iktisadla ilgili çalışmalarına devam ederken, yoğunluğu arasında “Deizmin Zulmü: Faiz” isimli bir makale hazırladı.

Dergimizin kadim yazarlarından Sedat Bulut yine iki makalesi ile bu sayıda yerini aldı: “Kâmus – Lugat” ve “Üçüncü Dünya Savaşı”… Bilgisayar mühendisi yazarımız Süleyman Toker de, “teknoloji” muhtevalı bir dizi yazıya başladı: “Elindeki Oyuncağı Hemen Yere Bırak”… Selim Beyler’in tarih-araştırma yazısının başlığı şöyle: “Tanzimat’tan Sonra Belediyelerin Kuruluşu ve Modern Belediyelerin Kuruluş Nedenleri”…

“Mantık’a Kabaca Bir Bakış” başlıklı makalesiyle Turan Demir, üzerinde çalıştığı “Mantık ve Matematik” mevzuunda bir dizi yazı başlattı. “Tilki Günlüğü”ne dair çalışmalarıyla dikkat çeken Cem Eker’in, Akademya dergisindeki ilk yazısı şu başlığı taşıyor: “İbda Külliyatı, Kelimeler ve Ebced’e Dair”…

Bu sayımızda da kitap tanıtım bölümüne devam ediyoruz. İlk makalesi ile aramıza katılan genç yazarlarımızdan ve Akademya’nın en çok emek veren, koşturan gençlerinden Ekrem Kubilay Karadeniz’in “Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı” isimli kitap tanıtımı, Akademya Kütahya temsilcisi Rukiye Akkaş’ın çocuk eğitimine dair değerlendirilebilecek “Küçük Ağacın Eğitimi” başlıklı kitap tanıtımı, yine ilk kez dergimizde göreceğiniz Büşranur Yılmaz’ın “İklimler” eserini tanıttığı makalesine yer verdik. Gizem Dik’in tartışma usûlüne dair İmam Gazali’nin “İhya” eserinden yararlanarak hazırladığı makalesi de bu sayımızda yer alıyor. Ali Öztürk de kısa bir hikâyesiyle dergimizde yer aldı: “Derin Dondurucu Kadınları”…

Gülçin Şenel, “Buğday” filmi ile Tokyo Film Festivalinden “en iyi film” ödülünü alarak dönen Semih Kaplanoğlu ile hem filmini konuştu, hem de hayat, sanat ve sinema üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz…

Yine çok önemli bir iktibasa yer verdik dergimizde: Nabız Haber genel yayın yönetmeni Şükrü Sak’ın Salih Mirzabeyoğlu ile gerçekleştirdiği sohbetin tam metni: “Salih Mirzabeyoğlu İle “Ölüm Odası” Etrafında Temel Meseleler”…

Salih Mirzabeyoğlu’nun eserlerinin fihristini yayınlamaya devam ediyoruz. Bu sayıda “Parakuta’-Paranın Romanı” başlıklı eserinin fihristine yer verdik. Fihristi her zamanki gibi Ali Nacar hazırladı.

Hayreddin Soykan’a Özgürlük başlıklı bölümüzde de, Hayreddin Soykan’ın şahsında 28 Şubat Darbe hukukunun ceza yağdırdığı 28 Şubat mahkumları hakkında basın ve medyada çıkan haber-yorumlara yer verdik.

Dergimizin arka kapak resmini hazırlayan Rukiye Şenel’in bu sayıdaki resminin adı: “Vav”…

Yeni sayımızda buluşmak üzere…

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi giriniz!