Akademya’dan…
Akademya dergisi bütün zorluklara rağmen yayın hayatına devam ediyor. Genel Yayın Yönetmenimiz Hayreddin Soykan hâlâ cezaevinde. Henüz ona yapılan bu haksızlığı hazmedemeden yazarımız Sabahattin Arslan’ı da 28 Şubat yargısı aramızdan çekip aldı. Böylece cezaevinde 20 yıldır zulmün en şiddetlisine maruz kalmış gönüldaşlarımızın arasına bir yenisi daha eklendi. Bu çerçevede Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ile ortak basın açıklaması yaparak bir imza kampanyası başlattık. Bu süreçte İbda Mimarı Salih Mirzabeyoğlu “28 Şubat” ile alâkalı bir açıklama yayınladı. Açıklamada şunun altını çizdi:
“28 Şubat balonunun patlatıldığı bu günde, sönmüş yangına tükürmeyle iş yapıyor gibi görünmek yerine, bu mazlum, mağdur ve kahramanların durumuna el atmak farzdır; bugünün muzafferlerini taçlandıracak bir iş de budur, onları bugünün de mahkûmu yapmamak… “Son 28 Şubat olsun!” diye kolları sıvayanlara, katılanlara ve katılacak olanlara, “Hatadan dönenlere altundan köprüler yapmak lâzım!” diyeceklerimize, sahici SELÂM olsun! AFRİN kahramanlarımıza da!” (Tam metni dergimizin iç kapağında bulabilirsiniz.)
Bizler de “Son 28 Şubat Olsun” çağrısını selamlayanın davetine icabet ederek, üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.
Dergimizin bahar sayısının muhtevası oldukça yoğun. Ressam Cemal Toy’la resim eğitimi çevresinde güzel bir röportaj yaptık. Büşra Gün bu sayımıza iki makalesi ve bir tercümesi ile katıldı: “Biyomimetik veya Doğadan İlham Almak”, “Zaman Bahsi Üzerine Bir Deneme”… Reha Kansu, “Leyla ve Mecnûn’un Arketipal Çözümü Vesilesiyle” başlıklı makalesi ile aramıza katıldı. Kenan Durdu, “Trajik İnsan” başlığıyla kısacık ama oldukça önemli bir yazı kaleme aldı. Fatma Aslıhan Doğan’ın “ilmi sima” üzerine yazdığı makale, Gülçin Şenel’in Akademder’de yaptığı “Kadının Hak ve Özgürlüklerine Farklı Bir Bakış” başlıklı konuşma metni de dikkat çekici yazılar arasında…
Bu sayımızda, “Telegram” mevzuu ile alâkalı basında çıkan haberlere yer verdik. Bunlardan en önemlisi hiç kuşkusuz, Büşra Gün’ün tercümesiyle yayınladığımız “Abd Terörle Mücadele Merkezi -Yanlışlıkla- Uzaktan Zihin Kontrolü-Telegram Belgelerini Yayınladı” başlıklı haber. Bu haberden birkaç ay evvel de Cüneyt Zapsu’nun Davos izlenimlerini anlattığı konuşmasını, Gülçin Şenel Baran Dergisi için kaleme almıştı. O yazıya da yer verdik. Reha Suvari de benzer muhtevalı bir makalesi ile bu sayımızda yer aldı. Japonya’da yaşayan yazarımız Reha Suvari bu sayıdan itibaren “Japonya Mektupları” üst başlığı ile bir yazı dizisi başlatmış oldu.
Sedat Bulut’un “Ankara Ekolü”nü anlattığı yazısı, Elçin Esin’in “Taftazânî ve Paul Tillich’e Dair Teolojik Dil” başlıklı akademik çalışması, Melih Oktay’ın “Zekât, Faiz ve Nefis Terbiyesi” üzerine makalesi, “İnsanlığın Üç Karanlığı: Dün, Bugün ve Yarın” başlıklı Kadir Özsöz makalesi bu sayımızda yer aldı.
Genç yazarlarımızdan Esra Gün, Orwell’in “Hayvan Çiftliği” isimli eserini tanıttı, Ekrem Kubilay Karadeniz ise “Sosyal Medya’nın Doğuşuna Genel Bir Bakış” başlıklı bir araştırma kaleme aldı.
Bu sayımızda önemli iki eseri yayınlamaya başladık. Birincisi, baskısı olmayan ve yeni baskısı da yapılmayan E. Brehier’in “İnsan İlimlerinin Bugünkü Konuları” başlıklı eseri. Diğeri, Andre Maurois’in “Duygular ve Adetler” isimli eseri…
Cem Eker, geçen sayıdan devamla “İbda Külliyatı, Kelimler ve Ebced’e Dair” başlıklı makalesinin ikinci bölümünü kaleme aldı. Her zamanki gibi İbda Külliyatı’nın fihristlerini yayınlamaya devam ediyoruz. Bu sayımızda, “Sefine-Suveri Hayal Âlemi” eserine yer verdik. Dergimizin son sayfalarında basında çıkan haberlerden derlediğimiz “Hayreddin Soykan’a Özgürlük” bölümüne yer verdik.
Rukiye Şenel İslam harfleri serisine devam ediyor. Arka kapağımızdaki eserinin adı: Mim…
Yeni sayımızda, 28 Şubat Mağdur ve Kahramanlarının aramızda olması duasıyla: Hayreddin Soykan’a selam olsun! Sebahattin Arslan’a selam olsun! Ethem Köylü’ye selam olsun! Cihad Özbolat’a selam olsun! Yavuz Arslan’a selam olsun! Ali Acar’a selam olsun! Cemil Şahin’e selam olsun! Tüm 28 Şubat kahramanlarına selam olsun!