“İktisatçıların Tutarsızlığı, faizin, iktisadi anlamda çarpık bir ilişkiler yumağı olduğunu göstererek kapitalist büyüme modelinin de ne kadar sağlıksız ve zararlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu çalışma, bir azınlığa ait servetin faiz yoluyla orantısız olarak kanser hücresi gibi çoğalırken, ekonominin bir genişleme illüzyonu içinde daraldığını ve insanlığın her geçen gün mülksüzleşip köleleşmeye doğru ilerlediğini aktarıyor.
Melih Oktay, bu denli çirkin ve zararlı bir işlemin Batı iktisat düşüncesinde kabul edilme sürecini ise sarsıcı bir dille anlatıyor. Ona göre bu, hile yoluyla gerçekleşiyor ve yüzyıllar boyunca iktisadi sahada çoklu sözleşmeler yoluyla yapılan faiz hileleri, özellikle 18. yüzyıldan sonra, iktisatçıların eliyle teorik seviyede sürdürülüyor. İşte bu kitapta, konvansiyonel iktisatçıların faiz teorileri, bugüne kadar yapılan en sistematik tasnifle kuşatılıyor ve iktisatçıların faiz tanımlarının hileden ibaret olduğu ilk defa ortaya koyuluyor. Aynı zamanda meşru ticaret, ortaklık, karz-ı hasen, zekât, sadaka, krediyi kazanç aracı haline getirme yasağı gibi çeşitli şubeleriyle Mutlak Fikrin gerekliliği, iktisadi açıdan etkili bir biçimde gösteriliyor.” (Tanıtım Bülteninden)
Melih Oktay kimdir:
1982, İstanbul doğumludur. Galatasaray Lisesi (ortaokul), Robert Koleji (lise), ABD Franklin & Marshall Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi (İktisat, İşletme ve Toplum Bölümü, Lisans) ve ABD Brandeis Üniversitesi Uluslararası İdari Bilimler Fakültesi’nden (Uluslararası Finans ve Ekonomi, Yüksek Lisans) mezun oldu. Hâlen İstanbul Üniversitesi’nde “İslâm Ekonomisi” üzerine doktora yapıyor. Ayrıca, üniversitelerin de aralarında bulunduğu çeşitli resmî veya özel eğitim kurumlarında, kültür merkezlerinde iktisat merkezli sertifika programları düzenliyor, seminer ve konferanslar veriyor. 24-25 Haziran 2016 tarihlerinde Akademya Dergisi ve Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu’na “Büyük Doğu Dünya Görüşünde Para ve Dünya Sistemi” başlıklı bildirisiyle katıldı. Şu ân Ketebe Yayınları İktisat Serisi editörü olan Oktay, Albaraka Yayınları İktisat Serisi editörlüğünü de yaptı. “İçimizdeki Faiz Lobisi – Tekasür Krizinin Analizi” (2014) adlı eserin sahibi.
Eseri incelemek ve temin etmek için tıklayınız.