Abrek Mansur
Türkiye özellikle son birkaç yıldır Çeçenistan gerçeğinden oldukça uzaklaşmış durumda. 1994-1996 yıllarında ana haber bültenlerinde ilk haber olarak verilen Çeçenistan (Çeçen mücadelesi) son yıllarda bırakın Türk haber kanallarını, reytingi en düşük TV kanallarında dahi yer almaz oldu. Bunun nedenlerini şöyle sıralamak mümkün:
- Çeçenlerin Rusya tarafından Türk ve dünya kamuoyuna “terörist” olarak gösterilmesi
- Çeçen bağımsızlık hareketinin asıl amacından çıkıp bir “vahhabi” hareketine dönüştüğü izlenimi
- 94-96 savaşında Türkiye’de toplanan yardım paralarının yanlış ellere geçmesi ve bunun Türk kamuoyunda geniş yer bulması
- Türkiye’de FSB (eski KGB) tarafından yürütülen Çeçenistan karşıtı propaganda.
Çeçenistan’ın 94-96 savaşında Türk halkından ve Türk kamuoyundan gördüğü desteğin kesilmesinin 4 ana nedeni bunlardır.
Son günlerde ise Türk kamuoyunda bir Kadırov lafıdır almış yürümüş durumumda. Çeşitli sivil toplum kuruluşları R. Kadırov’u ziyaret ediyor, çeşitli TV kanalları Çeçenistan’da Kadırov’un misafiri oluyor ve bu görüntüler Türk haber kanallarında (özellikle ilk savaş sırasında büyük destek sağlayan İslami içerikli yayın yapan yazılı ve görsel medyada) geniş yer buluyor.
Ne oldu da yıllardır neredeyse haber kanallarında hiç yer bulamayan Çeçenistan, bir anda R. Kadırov adındaki bir başkanla hergün haber olmaya başladı. Kaldı ki yıllardır Çeçenistan’daki durumdan haberdar olamayan Türk halkı tabii olarak çıkan bu haberleri idrak edemiyor. Çeçenistan mücadelesini destekleyen birçok kişi dahi çıkan haberleri müspet bir gelişme gibi görerek neredeyse mutlu oluyor.
Bu haberleri seyreden büyük bir kitlenin maalesef Çeçenistan’da devam eden mücadeleden haberi yok ve olayları idrak ve tahlil edebilecek bilgisi de yok. Çünkü Türk halkı 1999’da başlayan 2. Çeçen-Rus savaşından beri kasıtlı olarak bilgisiz bırakıldı. Bu zaman zaman Rusya tarafından zaman zamanda Çeçenlerin içindeki hainler tarafından yapıldı. Neticede bugün Türk halkı ve kamuoyu çıkan Çeçenistan’la ilgili çıkan bir habere müspet mi menfi mi bir yorum yapamaz oldu. R. Kadırov Türkiye’de birçok kesim tarafından meşru bir devlet başkanıymış gibi kabul görüyor. Halk Çeçenistan’da savaşın yıllar önce bittiği kanaatinde.
R. Kadırov’un bir an evvel gerçek yüzünün Türk toplumuna anlatılması, Çeçenistan’da yaşanan olayların arka planını bu halkın görmesi sağlanmalıdır. Bunun için atılacak olan ilk adım Türkiye’deki Kafkas-Çeçen derneklerini bu doğrultuda bilgilendirmek, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla etkin bir iletişim halinde çalışmasını sağlamaktır. Bu bağlamda Türkiye’deki Kafkas-Çeçen derneklerine baktığımızda iç açıcı bir manzara göze çarpmıyor. Her dernek farklı görüş ve metod uygulamakta. Bazıları nerdeyse farkında olmadan veya kasıtlı Rus FSB’sine çalışmakta.
Geçtiğimiz günlerde bir sivil toplum kuruluşu R. Kadırov’un davetiyle Çeçenistan’a bir ziyarette bulunacağını açıkladı. Bunların içinde isimlerini burada zikretmek istemediğim saygın isimlerde var maalesef. Bu bile Türk halkının R. Kadırov’a bakışını tespit için yeterli. Bu kirli propagandaya bir an önce son verilmeli ve Türk halkı Çeçenistan’da yaşanan gerçeklerden haberdar edilmelidir. Yoksa Çeçenistan’da verilen silahlı mücadele maalesef kirli propagandaya yenik düşeceğe benziyor (en azından Türkiye bakışıyla).
Abrek Mansur, Türkiye (2011)
Okuyucumuzun / Yazarımızın Notu:
Selâmun Aleykum.
Web sitenizi ve derginizi takib eden birisi olarak, Akademya websitesi ve dergisinde Çeçenistan ile ilgili bir yazının bulunmasını ve unutulmuş bu davanın bir nebze olsun hatırlatılmasını, bu konuda bilgi verilmesini, öncelikle bir müslüman, daha sonra ise bir Çeçen olarak bir borç bildim.
Rahmetli Şamil Basayev’in Budenovsk Baskınında (1996) Büyük Doğu-İbda Camiasının verdiği desteği bilen birisi olarak, Akademya’da bu ve bu tür (Çeçenistan davası) yazılarının yer bulacağını umut ediyorum. Bu sebeble, sizlerle Kafkasya Emirliği’nin resmî web sitesi olan www.kavkazcenter.com adresinde yayınlanan bir yazımı paylaşmak istiyorum. Web siteniz veya derginizde siyaset bölümünde yer verebilirseniz müteşekkir olurum. Allah hepinizden razı olsun.
Abrek Mansur